Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Nástupce IB detektoru Sabre Advanced 2006
http://www.hq-elektronic.eu/menu_sab2.html

Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod Jindrich » 22 zář 2012, 10:05

Zdravím,
mam dotaz na feritové trafo L1, jaká je indukčnost dodatečtě navinuté části (130z)?
Jindrich
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 17 dub 2012, 08:10

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 24 zář 2012, 15:57

Přímo v zapojení jsem naměřil 380uH.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod Jindrich » 04 říj 2012, 17:53

Navinul jsem 135 z (0,2) a neměřil jsem 510 uH. Navinuto na tlumivce (100uH) o průměru 8 mm a výšce 10mm.
Mohla by vyhovovat ? Zatím nebudu lakovat.
Ještě jsem ji nevyzkoušel v zapojení, teprve dokončuji osazení desky.
Jindrich
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 17 dub 2012, 08:10

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 04 říj 2012, 18:01

Tam je důležitý, aby se napětí v bodě TP2 v rozsahu napětí akumulátorů měnilo v rozmezí 12-15V, max. 16V kvůli elytu. S rostoucím napětím akumulátorů musí klesat (je to logické, stabilizovaných je těch 24V). Pokud se to chová naopak, přehodit vývody C a D. Pokud bude vyšší než 15V, je závitů málo, pokud bude klesat pod 12V, je závitů moc.

A pozor na aktualizaci UPD_2B - viz výrobní podklady http://www.hq-elektronic.eu/menu_sab2_vp.html

Asi bude ještě jedna, ale to už bude jen kosmetika po testech v terénu. V čistým terénu je bez problémů, na smetišti je to zážitek, ale to asi s každým detektorem.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod Jindrich » 06 říj 2012, 15:10

Na tlumivce jsem odmotal cca 35 zavitů, takže zůstalo asi 100 z, indukčnost 290uH, napětí se pohybuje mezi 12 - 15V při napájení 8,4 - 6,0V .

Ale mám problém, cívka kterou mám, má indukčnost TX cca 950 uH (měla by pracovat na 17 -17,5 kHz), což by odpovídalo C6 = 87n, pri této hodnotě C6, byla ale malá amplituda (5V) a frekvecce 20 kHz , další zvětšování C6 moc už frekvenci nesnížilo, snižoval jsem hodnotu R17 až na 560 ohm, ale amplituda se zvětšila jen tak na 20V. Ještě, RP3 nereaguje , BF245 je dán B.
Jindrich
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 17 dub 2012, 08:10

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 08 říj 2012, 19:27

Tenhle problém často způsobuje stínění cívky, které doslova žere energii oscilátoru, ale může to dělat i nevhodná kapacita C5. Pak samozřejmě RP3 nereaguje.

Chce to postavit oscilátor jen s VT1 a s trimrem/děličem v bázi na nastavení pracovního bodu, bez stabilizace amplitudy, a zkusit si pohrát s kapacitama C5 a C6, velký vliv má i tranzistor. Některé cívky určené pro sériové buzení obdélníkem s tímto oscilátorem ale bohužel fungovat nebudou, jedině za cenu snížení amplitudy oscilátoru (t.j. snížit R50 např. na 100K).

Např. cívka vinutá VF lankem měla nižší amplitudu oscilací, než vinutá obyčejným drátem, i když by to mělo být naopak.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 09 říj 2012, 17:11

Mimochodem, těch 950uH je opravdu šíleně málo, já mám TX cívku pro 12kHz skoro 6mH, při 4mH v grafitovém stínění jsem taky registroval pokles amplitudy pod mez stabilizace (s původním odporem R17=2k2).
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod Jindrich » 18 říj 2012, 20:55

Cívku jsem nakonec použil jinou, s indukčností TX 5,6 mH s pravděpodobným posuvem proti RX asi tak 45 stupňů, jestli to ovšem měřím na osciloskopu dobře.
Zatím jsem dál nic nenastavoval, protože mi nejde generátor (4046), přitom na piny 5 nebo 9 napěťové "skoky" jdou (při pohybu kovu v poli cívky), ale dál nic.
Několikrát jsem obvod generátoru kontroloval, měnil IO a na výstupu nic. Nevím jestli jsem dobře pochopil funkci (4046), myslím si, že by měl fungovat jako napěťově řízený oscilátor.
Jindrich
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 17 dub 2012, 08:10

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 19 říj 2012, 19:11

Ano. Na vývodu 4 není nic ? Žádný tón ? Dá se tam na zkoušku připojit repro natvrdo přes malý odpor.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod Jindrich » 11 lis 2012, 20:44

Zvuk už jde, vadné 4046, až čtvrtý kus chodí.
Zatím ještě nejde modulace AM (jen velice tichý tón) a VCO trochu, ale to chce čas.
K nastavení GB a DISC, nemohu najít referenční průběhy , v postupu oživení je napsáno: "Referenční nastavení je na následující fotografii pod postupem", ale nic nevidím.:-))). Na geotech1 jsou průběhy na TP10 a TP8, ale nevím v jakých polohách potenciometrů. Ještě alespoň TP7 a kdyby byly průběhy v obou krajních polohách pot. k TP6.
Jindrich
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 17 dub 2012, 08:10

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 13 lis 2012, 13:58

Ta fotka nějak vypadla, doplním.

AM modulace je celkově tišší, vyžaduje sluchátka.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 14 lis 2012, 12:21

Referenční průběhy ALLM a DISC vůči RX signálu.

Co se týká ALLM, běžné nastavení pro moji cívku je naznačeno zeleným odbélníkem.

Červeně je naznačen teoretický rozsah regulace pro sestupnou hranu, v praxi se většinou využije mnohem užší oblast regulace. Chce to vyzkoušet.
Přílohy
sb2_ref_prub2.jpg
sb2_ref_prub2.jpg (27.65 KiB) Zobrazeno 23650 krát
sb2_ref_prub3.jpg
sb2_ref_prub3.jpg (28.23 KiB) Zobrazeno 23650 krát
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod Jindrich » 06 pro 2012, 11:16

Sehnal jsem tovární cívku S.E.F. 5 pin pro Tesoro, má asi zapojení jak je na obrázku, na 10 kHz má posuv 40°, 12kHz - 50°, 15kHz - 75°(přibližné hodnoty), do 90° jsem pak měnil C12, v DISC. a dosahu žádný velký rozdíl. Zapojil jsem pin 3,4 na RX, 1,2 na TX. Potíž je v nastavení GB, dost ovlivňuje nastavení DISC.
Přílohy
P1000872.jpg
zapojení cívky
Jindrich
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 17 dub 2012, 08:10

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 06 pro 2012, 13:43

Podle vinutí to má být zapojený naopak, přijímací cívka nebývá symetrická. Ovšem jestli je to spojený natvrdo se stíněním, tak to fungovat nebude, vyžadovalo by to jiný TX oscilátor.

Kromě koncentrické či podobné symetrické cívky bývá správné nastavení GB dost ostré.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Re: Projekt SABRE ADVANCED II. a případné dotazy

Příspěvekod ZdenekHQ » 25 led 2013, 19:05

Zjistil jsem, že mám trochu binec ve výrobních podkladech, takže až http://www.hq-elektronic.eu/menu_sab2_vp.html naskočí, bude verze UPD_3 odpovídat původně zveřejněné verzi 2B. Pomíchaly se mě podklady, to je tak, když je toho moc.

Jinak pro skutečnou verzi 2B jsou zatím (do vyprodání) k dispozici profi plošné spoje (jednovrstvé vrtané, nepájivka, potisk) za velmi dobrou cenu 370Kč a postup jejich úpravy při osazování na verzi UPD_3 dodám, už se na tom pracuje. Osazený modul na těchto DPS ve verzi UPD_3 (t.j. včetně úpravy) je k dispozici o 10% levněji (viz ceník) než na plošném spoji UPD_3.

Pro verzi UPD_3 momentálně profi DPS nejsou, ale ty budou určitě výrazně dražší.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Další

Zpět na SABRE ADVANCED II.

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron