Diskuze o PI detektoru PMD DIGI I.

Digitální verze pulsního detektoru
http://www.hq-elektronic.eu/menu_pmdg.html
Subfórum Měření,schemata je dostupné pouze registrovaným uživatelům.

Re: Diskuze o PI detektoru PMD DIGI I.

Příspěvekod magorcondoria » 29 čer 2013, 22:50

Táké mě napadlo že to stínění je moc blízko vinutí,je to jediný rozdíl od verze z PP trubek.Civku mám také samonosnou a velmi pevnou .Váha 270g.Ale bohužel k h.....Budu muset začít znouv.Umístím vinutí do středu v nějákém větším průměru,jenže to znamená vyrobit kopyto.Nejde cívku omotat nějakým pěnovým plastem a na to nanést vrstvu kompozitu.Odvádělo by se špatně teplo.Ty vodovodní trubky se mi prostě jako řešení nelíbí,ale je to jednoduché.Až budu stříkat grafit ,tak nejdříve asi na papýrovou pásku,na otestování.Případně to odmotám.
magorcondoria
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 02 črc 2013, 13:53

Pravda je, že tím stíněním vlastně vznikne kondenzátor, v případě PE trubek poměrně stabilní a s nízkou kapacitou. Nakonec vůči cívce by to mělo být i měřitelný. Samozřejmě se změní i velikost potřebných kompenzačních odporů.

Už dávno jsem zjistil, že některý plasty se chovají v silném pulsním poli poněkud podivně a jejich "upgrade" na kondenzátor to jistě ještě zhorší - a tady bohužel nezbyde, než zkoušet. Viz třeba zkušenost s konektorem http://www.hq-elektronic.eu/p06_tl.html

V devítkovým softu je výrazně vylepšená diagnostiky cívky, snad to taky pomůže najít vhodné materiály.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 02 črc 2013, 14:15

P.S. A ta vzdálenost stínění od cívky má taky vliv - nakonec je to v tom návodu i napsaný, že se to má nastříkat až na povrch držáku cívky a nikoliv přímo na cívku. Ale jak vidím, je to podmínka nutná, nikoliv postačující a budu muset měřit dál. Ovšem nebýt vás, tak na tohle asi nepřijdu.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 02 črc 2013, 16:46

Kontrola vodivosti grafitu - pásek dlouhý 15cm, šířka 1cm nastříkaný mým grafitem má odpor cca 50kohm. Měřeno bodově pouhým "vpichem" elektrod.

Ještě jsem zaznamenal jeden jev - stínění se nezapojovalo natvrdo na "studený" konec cívky, ale přes trimr 100K. Dala se tím ovlivnit reakce cívky na těsné přiložení ruky.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 02 črc 2013, 21:22

A takto nějak zřejmě vypadá "budoucnost" cívek pro PMD DIGI s modulem RDU (samozřejmě poněkud "učesaná", toto je testcívka).

Bude nutno cívky sjednotit, jinak investujete spoustu času a peněz do cívek, co s PMD DIGI fungovat nebudou. Tahle pro změnu nefungovala s PMD BASIC, s PMD DIGI si rozumí velmi dobře.
Přílohy
pmdg_rdu_civka.jpg
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod magorcondoria » 07 črc 2013, 23:54

VFlanko smotané na "divoko" bez impregnace,impregnované lehce CHS1200,potom i úplně. Toto nefunguje.
CHYBA REFERENCE 10, R29 snížen až na 20K.
Potom CHYBA CÍVKY!,doslova zabetonováno kompenzací,(s kompenzací která předtím stačila,napětí na pinu 6 oz 2 druhá idukční špička z cívky prorážela téměř na kostru).relax TM 19US!!!!.
Tak znovu cívku s děleným vinutím a jde to, relax TM 7US RT 4 kvalita SUPER.Patrně by šlo i vrátit R29 na 47K,předtím to tak fungovalo,než jsem nastříkal první cívku.Na OZ 2 P6 je 8,45V.Stínění je připojené už jen na straně zdroje,ale nedělalo to problém.
magorcondoria
Uživatel

Příspěvekod magorcondoria » 08 črc 2013, 12:19

Ca od 50% akumulátoru je trochu problém se zapnutím.(10X GP ReCyko).NiMh z Lidlu plně nabité 2500mAh na 5.pokus.Větší kapacita=větší vnitřní odpor(jinak jistě platí, že jsem dostal přesně to co jsem si zaplatil)Při startu zdroje špičkově pokles napětí z 13 až na 9,5V.Přidaný kond. 1000uF na vstupu sníží jen hluk z adiovýstupu(citlivý reproduktor,dám do serie odpor)
Jaký je typ. odběr ? Akumulátoy mám externí,delší doba provozu a bojím se selhání při nabíjení uvnitř zařízení.Det se dá přidělat na batoh,nebo vytvořit něco jako má Lorenz Deepmax.
Ještě detail cívky,závity mají od sebe rozestup.
Přílohy
cívka_.jpg
cívka_.jpg (14.68 KiB) Zobrazeno 38447 krát
magorcondoria
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 09 črc 2013, 09:59

Typický odběr je cca 200mA při 12V bez cívky (třetinu bere podsvícení LCD), s cívkou by neměl odběr překročit 500mA, pak už to docela (zbytečně) topí. Odběr se dá nastavit jednak trimrem RP3 (bohatě pro začátek stačí 15V, není nutné hned od začátku zkoušet, co to dá), jednak šířkou primárního pulsu.

Ukázala se nutnost vrátit zpět do akce chladič, samozřejmě izolovaný od tranzistoru a spojený se zemí detektoru (třeba mínus pól C4). Teplotní závislosti drátu cívky a dalších komponentů jsou dost chaotické, takže alespoň v jednom bodě je potřeba automatice "odlehčit".

Při zapnutí je proudový puls vlastně omezen pouze R33 (a částečně i R2), takže tam tečou jednotky ampér, než se nabijí elyty.

Podívám se do softu, jestli tam není v ochraně zdrojů nějaké zbytečné omezení.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod Mefi » 19 srp 2013, 12:57

Zdar. Z důvodů těch veder jsem nic nedělal a tedy ani nezkazil. Ten uhlík jsem nakonec na cívku zkusil, ale musel zase dolu. Reagovala na kontakt s vlhkou trávou. Byl to odlehčený prsten zespoda cívky od vinutí víc jak 3mm (odstínění země). I bez toho to funguje a vliv země není. Měl bych však zase dotaz k nastavení DIR v módu TEST. Změna DIR pauza a DIR šířka je vidět při modu FULL, ale při modu TEST mám v tech číslech chaos ( plusové - mínusové hodnoty a která vlastně čísla ).
Přílohy
Stín2.JPG
Stín2.JPG (76.35 KiB) Zobrazeno 37013 krát
Stín1.JPG
Stín1.JPG (80.96 KiB) Zobrazeno 37013 krát
Mefi
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 20 srp 2013, 16:55

Velmi brzy bude uvolněná nová verze software 9.3 a změny budou opravdu zásadní a uhlík už nebude potřeba, detektor to umí kompenzovat..

Jak to tak čtu, způsobilo to víc problémů, než jsem čekal, ale já jsem to skutečně opakovaně testoval a za všechny potíže se omlouvám. Nebýt negativních ohlasů, tak se to nikdy nepohne správným směrem.

V módu FULL se nastavuje časování pulsů - t.j. poměr výchylek DET, DIR a MER pro železo podle kalibračního návodu, v módu TEST se mění samotné nastavení filtrů, ale ony jsou nastaveny tak, že v případě správného časování se jejich nastavení měnit nemusí. Podívám se, co to vlastně teď ukazuje.

V 9.3 je přidáno pár pomůcek pro rychlé nastavení, měření zátěže zdroje, možnost přímo měnit časování pulsů v osciloskopech a hlavně už plně podporuje modul RDU včetně automatické kompenzace vlivu země. Popis bude velmi brzy a snad už konečně bude i video.

Obecně jsem našel opět spoustu nepřesností, takže pokud něco v "osmičce" nefunguje, doporučuju aktualizovat na "devítku" - bohužel (a podle vyššího čísla) opět s jiným formátem eeprom, protože jsem se zase nevlezl do původního prostoru - a teprve potom znovu testovat.

Současný stav softu je 22 500 řádků, začíná to být docela náročný na testy.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod Mefi » 21 srp 2013, 22:04

Zdar. Žádné extra problémy to nebyly, jen poznání. Při návrhu a výrobĕ se toto zákonitĕ objevuje. Když jsem kdysi začínal s koncentrikou na IB a než přišel kolik navinout abych nemusel mít ladicí smyčku k třeba alobal. stínĕní, lítaly jedna za druhou do koše nebo z okna.
Tomu nastavení železa rozumim - jak je napsáno. Jen jsem chtĕl dosáhnout na "přesnĕjší vyladĕní" a mĕnil parametry, sledoval zmĕny v modu TEST a = ?. To pro lepší rozpoznání "bílých" bronzů (co z toho dĕlali knoflíky a drobné falery). Tam se nemůžu (a ono to asi nepůjde) dostat s ID hodnotou nad 5-6, tedy jako železo. Je to materialem. Ostatní kovy vcelku dobře určí i Cu a Al drobné.
Cívku podle Z. Jarch. zatím stavĕt nebudu (váha). Musím ješte zkusit lehkou a to alespoň 1000 cm2 (D = 35 cm). V sobotu jsou Holice tak zas zkusím to VF lanko.
Mefi
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 24 srp 2013, 14:14

Popis nového softu a modul RDU : http://www.hq-elektronic.eu/menu_pmdg_9.html
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 02 zář 2013, 19:45

ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 16 zář 2013, 14:48

Nastavte si u verze 9.3 v MENU/FUNKCE/GLOBAL FUNKCE položku FAST TrHold na OFF.

Dále zkuste v FILTRY/ZÁKLADNÍ FILTRY nastavit Stupeň fltr dat, popř. T_HOLD filtr na vyšší číslo.

Detektor by se měl proti výchozí "devítkové" konfiguraci trošku "zklidnit", přece jen přesné nastavení ještě není odladěné, kladl jsem důraz spíš na dvojitou cívku a její citlivost, u té jednoduché jsem to spíš pokazil.

No nic, na aktualizaci se pracuje, každá novota má ze začátku těžký život.... Opravy aktualizací v tomto případě samozřejmě neplatíte.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 25 zář 2013, 13:50

Už jsem našel základní příčínu, proč je s verzí 9.x takovej boj - poškodil jsem si budič koncovýho tranzistoru tak (ne)šikovně, že to sice fungovalo, ale velmi zvláštně spínalo. Takže jsem devítku nastavil tak, že vlastně dokázala správně fungovat jen mě... :?

No nic, náprava je téměř hotová, kdo jste dostali V9.x extra v obálce na testy, pošlete ho zpět, pošlu opravenou verzi.
ZdenekHQ
Site Admin

PředchozíDalší

Zpět na *** Projekt PMD DIGI I. ***