PMD DIGI I. - finální verze

Digitální verze pulsního detektoru
http://www.hq-elektronic.eu/menu_pmdg.html
Subfórum Měření,schemata je dostupné pouze registrovaným uživatelům.

PMD DIGI I. - finální verze

Příspěvekod ZdenekHQ » 22 úno 2014, 14:44

Manuál k finální verzi je zde : http://www.hq-elektronic.eu/pmdg_9_manual.html
ZdenekHQ
Site Admin

Re: PMD DIGI I. - finální verze

Příspěvekod Mefi » 31 bře 2014, 22:25

Dobrý den pane Zdeňku. Měl bych dvě drobné otázky. Platí v analyzátoru cívky ve třetím řádku první hodnoty RT dvou časů také pro hodnocení zatlumení cívky a druhá asi nedůležitá věc; nedaří se mě srovnat v INTEGR SCOPE body do přímky (ST je OK, SB taky), je to podmínka dát je do roviny? Manuál jsem zaznamenal a četl. Dobrý.
Mefi
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 03 dub 2014, 19:50

Při správně tlumené cívce jsou obě hodnoty RT shodné, pak odpovídají konci "kolena" a kvalitě cívky, t.j. čím méně, tím lépe pro diskriminaci. Samotné nastavení RT ale může být větší, na příliš krátkých časech RT se projevuje hlavně šrot a nežádoucí vodivost podloží, která ale rychle zaniká - teprve tam je ten správný čas pro detekci kvalitních kovů.

Body (čárky) v INTEGR SCOPE nemusí být (a dost dobře to v praxi ani nejde) v přímce, stačí, pokud jsou v povoleném intervalu kvůli integrátorům a AD převodníku . Pokud je status (ST) OK, je to OK.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod Mefi » 26 srp 2014, 16:14

Dobrý den pane Zdeňku. Přes Váš nedostatek času pokus o pár dotazů k DIGI ver 9.6.4. Funkce AUTO NULOVÁNÍ je poslední verzi (9.6.4) nefunkční t.j.neudržuje „0“ hodnotu ani z vysokých ani z nízkých (myslím plusových a mínusových hodnot). U ver.8.1 probíhalo nulování z „mínusu“ tedy po přiblížení cívky k zemi poměrně spolehlivě, „plus „ se musel dorovnat stiskem kalibrace. U té nové verze musím poměrně často, vlastně pořád spouštět kalibraci. A ta druhá otázka s tím možná i souvisí. A to SB kalibrace a vlastní nastavení Soil Bal. Po autokalibraci se i na neutrálních půpách vygeneruje tak vysoká hodnota že detektor ignoruje úplně vše i velké bar. kovy. Po snížení hodnot na přibližně SB 25 (meší předměty prakticky nebere) se po zhruba dvou minutách provozu začne snižovat hloubka detekce i např. mosaz. kostky 55x40x20mm až o 40% (reakce na kov je až za polovinou detekční stupnice – škály) a musí se zase použít kalibrace. Ručním nastavením SB pod 10 nebo i vypnutí funkce je na určitých místech jen další neustálé kalibrování. Cívky, kompenzace atd. by mělo být podle aplikací O.K.
Jinak je ver.9.6.4 v pohodě, dobře se ovládá a mimo tyto problémy žádný není.
Mefi
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 16 lis 2014, 14:58

Omlovám se za měsíce čekání, mě teď trápí jiné starosti.

Ve verzi 9.6.4 je chyba, ve verzi 9.6.5 je odstraněná, ale díky přecpané paměti se objevují zase jiné chyby. Takže je nutný přechod na nový procesor, teď je otázka, zda jen jako redukce do původní patice pro PMD DIGI I., nebo rovnou miniaturizovaná verze PMD DIGI II s výrazně lepším HW. Obě verze už existují, chybí jen software, ale čekal jsem ještě na reakci zahraničního "spoluúčastníka" (čili už ne sponzora), ale pořád jsem se reakce nedočkal...
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod magorcondoria » 18 lis 2014, 23:37

Pokud mohu mluvit za majitele PMD DIGI I,je třeba zprovoznit stávající HW.Ze zoufalství stavím S.A. II. :(
magorcondoria
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 20 lis 2014, 22:16

Já osobně jsem taky poněkud nešťastný, a to už dlouho, sice z jiných důvodů, ale bere to všechny síly, když s tím nemůžu nic dělat, protože naše soudy jsou poněkud pomalé... :? :? :?

Ano, 89C55 dosáhl svého maxima, dál už se dá pokračovat jedině novým modulem s novým procesorem (protože tyhle se dělají jen ve verzi SMD). Samozřejmě se to tam vleze obojí, RDU i modul procesoru, jen to zas bude pár stovek investice. Aby to nevypadalo, že jen tahám z lidí peníze.... Ale bude to umět třeba automatické nastavení PBI, to je současná bolest základní desky. S RDU bude ještě spousta práce....

Sabre Advanced a PMD DIGI se nedají srovnávat, každý je určený na něco jinýho, a mít oba je ta nejlepší volba. :D

Já prostě jen potřebuju, abych si mohl na férovku vyřešit minulost před relativně nezávislou institucí (t.j. soudem) a naplánovat si život na dalších pár let. Teď nevím nic, nic nemusím, nic nemůžu.....
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 20 lis 2014, 22:36

Ještě náhled na ten modul - ten poměrně složitej tvar je danej tím, že to nesmí nikde a ničemu zavazet. Umí to hodně, teoreticky i home-made nahrání novějšího softu, prakticky to bude ale vyřešený až u PMD DIGI II., u něho už budou klasický aktualizace stáhnutelný z netu a bude potřeba jen kabel USB-RS232 a patřičný software (FLIP od Atmelu). Má to i podporu novýho grafickýho displeje s dotykovou "obrazovkou" ( http://www.soselectronic.cz/?str=1389&a ... t-eve-quot ), ale to už opravdu hodně předbíhám, i když to už dávno mělo být hotový.... :( :( :(

Vlevo je nový procesor, na místě původního je jen kontaktní lišta. Zasune se a přišroubuje, modul RDU se pak zasune nad tuto "redukci".
Přílohy
redukce.png
redukce.png (12.27 KiB) Zobrazeno 64719 krát
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod Mefi » 25 lis 2014, 17:53

K DIGI l - myslel jsem že je sním amen. Zkusil jsem se vrátit k verzi 8.1 nebo jakou jsem to měl, ale ani to už jaksi není ono. Použito jen na pár testů v terénu s pokusy změnit vlastnosti různými cívkami, nastavením a další možnosti vlastně neexistují. Beru že s narůstajícími funkcemi roste počet kolizí programu a jeho doladění není na hodiny a do toho ještě RDU a problém je hotov. Do toho jsem nešel - na to jsou lepší IB. S A ll stavět nebudu, to vyřešil Whites IDX, vyzkoušený, jednoduchý spolehlivý a Digi nechám odpočívat. V SMD zas nové vlastně vše a co dál? A nový modul? Mám obavy, že sice bude umět hodně (teoreticky), ale odladění programu bude časově na měsíce nebo roky a praktické využití (provoz v terénu) ...........? Vidím to dost často na hodně drahých a programátory "zdokonalených" strojích výroby např. v zaměstnání. Jinak se přikláním k názoru od magorcondoria, ale řešit to jen dalším rozšiřováním asi nic nevyřeší. Přidání dalších funkcí jako bylo SOIL BAL ničemu nepomohlo jen vneslo problémy.
Mefi
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 26 led 2015, 15:17

Už se zvolna blížím k tomu, abych udělal pořádek i v tomto projektu a obecně na těchto stránkách. Taky už si doufám u soudu udělám pořádek ve svých rodinných problémech a uzavřu tuto nepříjemnou kapitolu života.

Muselo to prostě rok počkat. I kvůli tomu, že muslimové opravdu neumí držet slovo (to jsou věci, co? )

Modul s procesorem pro PMD DIGI I. řeší problém místa v paměti i možných dalších aktulizací. Existuje i DIP verze nového procesoru, ale jaksi není v našich končinách dostupná.

Reakce jsou velmi rozdílné - od naprosté spokojenosti při provozu s velkoplošnou cívku až po totální zklamání. Kde jsou zásadní chyby už vím, taky jsem nechal příliš prostoru pro individuální nastavování tohoto poměrně složitého stroje - ale bez chyb není pokroku.

Už vím, proč někomu hoří odpory v kompenzaci, mám tip na profi cívku 40cm za cca 150EUR atd.

RDU je novinka a každý začátek je těžký...

PMD DIGI II. v SMD bude dostupný už jako hotový modul, protože základní desku počítače si doma taky nezbastlíte. Bude obsahovat vše, co je potřeba a pár věcí navíc, které jsem nemohl použít, protože jsem respektoval přání ex-zákazníka. Měl jsem se spolehnout na svoje vize a nenechat si do toho mluvit.

Softwarově je všechno kompatibilní, nic nového se vymýšlet nemusí.

Váš pesimismus je teď na místě a mám co dělat, abych dokázal, že byl jen dočasný.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod Mexikan » 30 lis 2015, 12:11

Zdravím Vás.
Již delší delší dobu uvažuji o stavbě solidního detektoru a konstrukce DIGI I se mi velice zamlouvá.
Teď jsem ale na vážkách, zda nepočkat na DIGI II.
Máte již nějakou představu o dostupnosti modulů?
Mexikan
Uživatel

Příspěvekod hormic » 25 kvě 2016, 18:53

Zdravím,
měl bych dotaz zda se nějak posunul vývoj nebo zda už byl projekt ukončen.

Michal
hormic
Uživatel

Příspěvekod magorcondoria » 01 říj 2016, 09:52

Po přečtení diskuze to může vypadat,že detektor nefunguje ideálně,ale opak je pravdou!Velký výstupní výkon co se z něho dá dostat ,spolu s citlivostí detektoru může dělat problém.Snažil jsem se z toho dostat maximum,to byla chyba.Na přesyceném podloží nelze měřit.Málou cívku budu řešit asi,až pokud bude nové cpu.

Jinak s cívkou 0,5 X 0,5 m prvních deset minut zmáčknu dvakrát,třikrát kalibraci,než se zahřeje.(jen proto,že se mi nechce čekat asi šest vteřin než se vynuluje :D )
Pak už to jede naprosto stabilně.

Cívka má 30m lanka LIYV 1X 0,25 mm2 PVC izolace vodiče na 900V testovaná 2500V. V ABS chráničce.Závitu bylo asi 13.Odpor 2,1 Ohm.360 µH.
U Psu 19V, spotřeba málá, 410mA i s podsvícením !

Ideální indukčnost je okolo 400 µH.Pokud je to víc ,chová se to jako anténa(menší rozsah pot. nastavení integrátorú, vysoký parametr Noise Sensitivity),pokud míň, je menší citlivost.
magorcondoria
Uživatel

Příspěvekod Tragi » 16 lis 2016, 22:51

Dobrý den,
a jaký typ cívky používáte? Lorentz? Nějaká jiná?
Díky za odpověď.
Tragi
Uživatel

Příspěvekod magorcondoria » 18 lis 2016, 23:13

Není to Lorentz. Je navinutá v instalační trubce Ø 25mm.M
magorcondoria
Uživatel

Zpět na *** Projekt PMD DIGI I. ***