Diskuse o detektoru Sabre Digital 2008

IB detektor řízený procesorem

Diskuse o detektoru Sabre Digital 2008

Příspěvekod kocourek » 07 úno 2008, 12:28

Mám zájem,kdy by to mohlo být k mání.
kocourek

Re: Popis detektoru

Příspěvekod ZdenekHQ » 07 úno 2008, 12:30

Ještě to bude chvilku trvat, zatím nejsou ani pořádně hotový DPS, natož testy v terénu.
ZdenekHQ
Site Admin

Re: Popis detektoru

Příspěvekod kocourek » 07 úno 2008, 12:37

Díky za rychlou odpověd,jsem první zájemce,ale o oživený modul,nemám osciloskop,cívku si namotám a pošlu k oživení.
kocourek

Re: Diskuse o tomto detektoru

Příspěvekod nemo » 13 úno 2008, 22:19

Musim to sem napsat, super prace klobouk dolu. Tolik trpelivosti bych taky
potreboval. Jsem zvedav na dalsi vyvoj.
nemo

Příspěvekod ZdenekHQ » 14 úno 2008, 14:46

Teď se mě podařilo vytipovat levnej LCD diplej - 299Kč, a k mé velké "radosti" jsem zjistil, že je asi o 3mm větší než krabička a tudíž se tam nevleze. Takže budu muset provést "korekci" pomocí nůžek na plech a vybrat nějakej jinej...

Rozhodl jsem se pro malou změnu, použil jsem atyp krystal 29.4912Mhz i přesto, že řídící procesor ATMEL je určenej jen do 24Mhz. Naštěstí testy ukázaly, že snese až 70Mhz a z GME mě potvrdili, že onen krystal není žádnej exot - tomuhle se zásadně snažím vyhnout, abych použil součástku, kterou by pak už nikdo nikdy nesehnal. Zvýšení kmitočtu umožní jemnější krok u diskriminace. Na tohle by se spíš hodil nějakej rychlejší RISC procesor, ale ATMEL znám jak svý boty a můžu se víc vyřádit na softwaru.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 22 úno 2008, 18:47

Pomalu tvořím software v assembleru - mám cca 1900 řádků a neumí to zatím skoro nic kromě základní inicializace a načtení dat z EEPROM + výpis na displej (už si připadám jak MS). Už to tak vypadá, že samotný "detekční jádro" bude pár set řádků a dalších 5000 budou opičárny kolem jako editace fází a módů....

Komunikace/displej je zatím v angličtině, překlad do češtiny nebude problém.

Důležitá bude funkce HW - test, umožní to jednoduše prověřit korektní funkci všech digitálních obvodů a sběrnic v případě problémů.

Krystal 29.4912Mhz je nanic, je to "harmonickej" krystal a v oscilátoru procesoru kmitá na třetině...
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod Jerry.M » 22 úno 2008, 21:22

Ake funkcie tam bude ten procesor vykonávať?Posun fáze,napr.odladenie zeme,diskriminacia,prípadne nejake iné?
Jerry.M
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 23 úno 2008, 10:38

Všechno. Od měření na různých fázích až po vyhodnocení. A jelikož analog umí až 8 kanálů, tak se dá přes konfiguraci procesoru nastavit detektor jako jednokanálový all-metal, dvoukanálový diskriminační s ground balance až po (podle mě ideální) mód, kdy to na displeji bude umět online rozlišit 6 různých uživatelsky nastavitelných druhů kovů + šrot. V záloze je 4 kanálový multitón + možnost generování libovolného tónu přímo procesorem, ale to asi časem stejně přijde využít na výrobu TX pro cívku.

Předpokládám, že spousta věcí mě napadne až při testech.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod Jerry.M » 24 úno 2008, 11:14

Bude sa dať použiť aj v iných detektoroch?
Jerry.M
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 24 úno 2008, 13:17

Ne.

Tohle je takovej hybrid, kdy je zachovaná analogová část (ale pouze 1 kanál) , není použitej A/D převodník a celý to běží multiplexně. JE to dost svérázná konstrukce, ale jednak to funguje, jednak to umožňuje softwarově si nastavit libovolnou konfiguraci a počet kanálů včetně volby statický-dynamický provoz (i kombinovaně) a pár dalších drobností, co klasickej analog nezvládne ani omylem.

A ještě jedna výhoda - minimum drátování. Připojíš cívku, aku, displej a tlačítka a je zapojeno.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod ZdenekHQ » 25 úno 2008, 12:09

Krystal 29.4912Mhz je nanic, je to "harmonickej" krystal a v oscilátoru procesoru kmitá na třetině...

Tak tohle je už taky vyřešeno,jak ho rozkmitat na správným kmitočtu, jenže teď už zas mám napsanej kus softu pro 24Mhz a zatím se mě to nechce přepočítávat, takže půjde "do zálohy"..

P.S. A taky mám na desce kolem krystalu málo místa na přídavnou cívku :(
Přílohy
k3h.png
k3h.png (33.91 KiB) Zobrazeno 35726 krát
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod TXP » 15 dub 2008, 19:16

Hi Zdenek,

what about SW for Sabre Digital :wink:
TXP
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 15 dub 2008, 20:27

Momentálně opět probíhá technicko-ekonomická pauza a dělám pouze to, co mě živí . Jestli ti "nahoře " budou neustále vymýšlet nové a nové způsoby, jak podojit ty, co se snaží poctivě pracovat (a občas vymyslet něco novýho) a nikoliv jen kšeftovat a půjčovat peníze za lichvářský úroky, brzy ty pauzy budou celosezónní :?
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod kocourek » 05 črc 2008, 21:47

Ahoj ZdenkuHQ,
To si radši počkám na nový model francouzskýho XP s bezdrátovými sluchátky.
Vidím,že nikam nespěcháš,asi bych se toho digitálu VLF IB od tebe nedočkal.
Jinak ti přeju hodně štěstí.
kocourek

Příspěvekod ZdenekHQ » 06 črc 2008, 15:16

To víš, všechen čas spolknul PMD Basic a ladění detailů. Do toho běžná práce a čas letí, až mě to milý není. Kdybych to řešil jen "na stole", tak je to dávno hotový. Ale ty terénní testy, to je teprv zkouška, jestli detektor vůbec k něčemu je. A ta první prototypová verze, ta byla v terénu v porovnání se současnou verzí hrůza.

P.S. Na můj stroj sluchátka nepotřebuješ - já nepoužívám (a asi nikdy používat nebudu) "amplitudovou modulaci" tónu k signalizaci - jednak musíš natahovat uši, jednak se sluchátky často neslyšíš hajnýho a zvědavý turisty.
ZdenekHQ
Site Admin

Další

Zpět na *** Projekt Sabre Digital 2008 *** *** POZASTAVEN ***