Sabre Advanced 2006

Zdokonalený IB detektor
http://www.hq-elektronic.eu/menu_sabre.html

Příspěvekod TXP » 09 kvě 2007, 10:04

Tak jsem měl zase chvilku čas...
Blok časovačů GND, NOTCH a DISC chodí (zdá se, že dobře). Pokud bude zájem můžu sem dát průběhy. Jen doufám, že jsem pochopil správně hodnotu R71b (ve schématu chybí index b) pro amplitudu oscilátoru 20Vš-š jsem dal 68k.
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 09 kvě 2007, 10:09

Index skutečně chybí, úkol odporu R71(b) je snížit amplitudu z oscilátoru, protože jinak by ji U10 nedokázal zpracovat (došlo by k limitaci). Hodnota není kritická, důležitý je "neoříznutý" sinus na výstupu U10A.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 09 kvě 2007, 19:33

Na R1 u U9B je ve schématu paralelně Cp1, na desce je však osazen u R2. Předpokládám, že má být u R1.
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 09 kvě 2007, 19:49

Ano, ten kondík byl přidanej "naslepo" při posledních úpravách a samozřejmě špatně. Nicméně tam naštěstí nemusí být vůbec (nepředpokládám, že by to při zisku 1 kmitalo).
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 11 kvě 2007, 13:38

Při hodnotách rezistorů Rsm2 a Rsm3 33k nepadá napětí na vstupech DD1 pod úroveň log1 (asi na 2V). Neměl jsem moc času s tím experimentovat, ale takhle by to mohlo fungovat jen v případě, že DD1 bude napájen 0 až 9,3V ne -5 až 9,3V. Předpokládám, že hodnoty odporů mají být větší. Když je odpojím je střída "skoro" 1:1.
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 11 kvě 2007, 13:47

Ono se to skutečně blíží hazardnímu stavu a závisí to konkrétním výrobci DD1, ale jinak ta šířka ovlivnit nejde.

Ovšem opět je to součástka s jiným indexem, než základní řada R? (?=číslo), tudíž pro základní oživení nepotřebná a pro běžný provoz také ne.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 13 kvě 2007, 18:52

Tak jsem právě oživil modul A. Zdroje, vysílač, přijímač, všechny vzorkovací zesilovače a OZ jsou průchozí. Jen drobná připomínka k plošňáku, který je mimochodem výborně zpracovanej (větší plošky u pasívních součástek umožňující vícenásobné odpájení součástek, jednostranné provedení...). Cre1 a C38 jsou velikostně jako 220uF a pak je mezi nimi málo místa. Stejně C15 a C17 kde chybí cca 0,5mm mezi nimi.

Zatím vzorkuji jen neinvertovanou periodu.
Ještě malý dotaz - než se pustím do modulu B - kanály Notch mají při přiblížení stejného kusu kovu na první pohled větší rozkmit výstupního napětí. Předpokládám, že je to pořádku.
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 13 kvě 2007, 19:31

Notch má větší zisk, aby se "rozhodl" dřív, než spustí signalizace nálezu.

Ty desetinky u těch kondíků dělá asi chyba v rozměrech v knihovně, občas i výrobci mají jiný rozměry a jak to tlačím, aby se to vlezlo na desku, tak to občas přeženu (měly by tam být mezery).
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 30 kvě 2007, 10:43

Teď koukám na propojku TXS na modulu A a ve schématu je TXS z vývodu 6 U1 (bod PP1) a v popisu je z vývodu 5 U1 (PP2). Jestli jsem se přehlédl, prosím nekamenovat :) Co je správně?
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 30 kvě 2007, 11:27

To zapojení pouze ovlivní to, aby pin-point reagoval na "barvu" vysokým tónem a na "zem" a "železo" nízkým tónem. Stejnýho efektu lze docílit přehozením SRX a /SRX.

Správnou funkci a bod zjistit nejlépe zkusmo, až všechno ostatní včetně diskriminace funguje správně.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 03 čer 2007, 18:45

Ahoj
Tak si tady hraju s těma střídama a nějak se mi nedaří je dostat 1:1 úplně přesně (když nastavím přesnou střídu na Disc tak mi ujede po přepnutí na All). Jaká je tam tolerance? Teď tam mám asi 48:52. Navíc u notch filtru chybí odpory Rsm a zřejmě se stím bude muset taky něco udělat (je tam 46:54).

PS: Na osazovacím plánu jsou přehozeny Rsm2 a 3.

Honza
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 04 čer 2007, 09:18

Myslím, že moc kritický to není, jenom pokud není střída přesně 1:1, tak se zhoršuje odolnost proti superponovanýmu rušení, což v lese zas není až taková tragédie.

V Sabre Digital je na to special poťák společnej pro všechny kanály, tam už tenhle problém nehrozí :)

Jinak posbírám Tvoje cenné zkušenosti a sepíšu bug-list.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod Snoopy » 13 srp 2007, 16:29

TXP píše:Ahoj
Tak si tady hraju s těma střídama a nějak se mi nedaří je dostat 1:1 úplně přesně (když nastavím přesnou střídu na Disc tak mi ujede po přepnutí na All). Jaká je tam tolerance? Teď tam mám asi 48:52. Navíc u notch filtru chybí odpory Rsm a zřejmě se stím bude muset taky něco udělat (je tam 46:54).

PS: Na osazovacím plánu jsou přehozeny Rsm2 a 3.

Honza


Zdravím TXP.
Tak co? Podařilo se ti kompletně rozchodit, nebo si nechal přes léto "uležet" ?
Jakou cívku si k tomu udělal?
Snoopy
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 07 led 2007, 01:41
Bydliště: Beskydy

Příspěvekod TXP » 13 srp 2007, 20:32

Ahoj Snoopy!
V podstatě mám hotovou nejednodušší část detektoru s diskriminací bez notch, pinpointu a multitónu. Je funkční, ale při zapnutí tam docházelo k zákmitům - říkal jsem si, že se na to podívám a pak už nějak nebyl čas (léto, práce, rodina atd...). Cívku tam mám svou zkušební 2D co jsem měl na Bandido jen polystyren na zkoušky co se nedá nosit. Měla by tam chodit jakákoli cívka co se dá rozkmitat tím oscilátorem.Teď když mám chvíli čas tak jdu hledat s Bandidem (tam mám cívku z Garretu - jsem línej dělat cívky) 8)
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 18 srp 2007, 14:17

Nejčastější příčina nestability je špatně zapojený uzemnění reproduktoru, označený ve schematu u VT2 a na konektoru K3 (modul B) jako GND REPRO.
Pokud se zapojí jinam, než přímo na bod připojení mínusu akumulátoru, vyrábí to parádní nestabilitu celé mašiny.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

PředchozíDalší

Zpět na *** Projekt Sabre Advanced 2006 ***

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron