Sabre Advanced 2006

Zdokonalený IB detektor
http://www.hq-elektronic.eu/menu_sabre.html

Příspěvekod TXP » 13 led 2007, 19:01

Vypadá to slibně. Jestli to dokáže opravdu odlišit zlato tak je to dost dobrý. Já si včera při pokusech se 7660 přepóloval akec (zrovna když to začalo fungovat). Odnesl to naštěstí jen stabilizátor + a 7660. Další nemám a tím pokusy skončily :lol:
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 13 led 2007, 20:02

Zlato je na diskriminaci těsně za alobalem, zkoušeno zlatým dukátem.

Každopádně tady moje pokusy s analogem končí, příští stroj už bude digitál, protože si drbneš do potenciometru a nastavení je v háji... Koncepce digitálu už leží na stole, takže za rok zas bude novej stroj :lol:
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 15 led 2007, 15:50

Nafotil jsem pár průběhů z osciloskopu. Výsledek je ZDE
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 25 led 2007, 13:59

V sekci výrobní podklady jsou k dispozici plošné spoje pro Sabre. Pokud budou nějaký nesrovnalosti, prosím o info.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 27 led 2007, 20:10

Koukám, že se ti tam objevilo vícero tónů. Jak to troubení chodí?
Jinak nejhezčí projekt jaký jsem zatím viděl. 8) :shock:
Doufám, že si na to najdu čas. Honza
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 28 led 2007, 14:00

V dílně na stole to chodí hezky, na terén nebylo moc příležitostí, zatím jsem v terénu vyzkoušel jen 2-tón nastavenej na alobal , což se osvědčilo a ušetřilo to nějaký to kopání....
PIN-POINT zas pomohl při hledání poklopů od kanalizace a při hledání litinové vodovodní roury, v jamě je ten dynamickej režim nanic, protože je tam málo místa na mávání cívkou :lol: Na to by byl lepší pulsní, ale ten je bohužel rozdělanej na polici a čeká (a je dobře, že čeká, protože díky tomuhle IB udělám některý věci úplně jinak).
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 02 úno 2007, 12:04

Tak jsem to vyzkoušel i s DD cívkou a funguje to úplně stejně, na ALL metal stačí podprůměrná cívka, na diskriminace je potřeba ji lépe vykompenzovat - to kvůli správné fázi RX signálu a otestovat ji pomocí diskriminace před zalitím. Po zalití lze použít metodou SID - t.j. přidat malý kousek kovu, který cívku dostane do té správné rovnonáhy.

Já jsem zkusil cca 5 malých hřebíčků, rovnoměrně položených kolem střední osy cívky, zbytkový signál klesl asi na 20 procent původní hodnoty a z čisté sinusovky se opět vyklubala ona známá dvojitá, nicméně diskriminace se dostala do toho správného bodu a i na zbytkovém signálu byla vidět změna fáze.

Subjektivně bych řekl, že koncentrická cívka diskriminuje lépe a není tak citlivá na falešné signály na hraně cívky.

Citlivost cca 24 cm na 1Kčs a 50cm na alpakovou pokličku průměr 8cm.

Cívka byla připojena nesymetricky a zaznamenal jsem horší odolnost proti rušení (ale to může být i jejím stíněním).
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 10 bře 2007, 13:32

Test citlivosti s úpravou popsanout v "tuningu" :

Na TX je asi 18Všš, zisk předzesilovače je 440K/2.2K, t.j. asi 200x a dosah na stole u cívky 22cm s komančskou korunou přesáhl 30cm (detektor nastavenej na hranici,za kterou už pípe i bez kovu díky šumu a rušení).
V terénu sice citlivost klesne, ale i tak je to dost poznat na hloubce nálezů - míň chodím a víc kopu :lol: . Tohle ovšem s jednocestným usměrněním, který se obecně používá, prakticky nelze dosáhnout.
Naposledy upravil ZdenekHQ dne 10 bře 2007, 14:02, celkově upraveno 1
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 10 bře 2007, 13:52

A co se týká TERÉNU : mám zakopanou komančskou korunu v hloubce 25cm v "brněnské vyvřelině - pískovec" a dokud detektor bral při air-testu minci "jen" na 26cm, byla v zemi prakticky NEDETEKOVATELNÁ (to zklamání :cry: ). To dokazuje snížení citlivosti v praxi o 10%-20% , samozřejmě záleží na složení půdy.

Nicméně teď už ji NAJDU ! :lol:

Opět dodávám, že používám cívku průměr 22cm.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 11 bře 2007, 17:53

:shock:

Teď ještě vymyslet něco, co bude tahat nálezy ze země. :lol:
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod TXP » 11 bře 2007, 18:00

Nebylo by lepší RP2 vyhodit ven na panel? V bandidu je tento potenciometr nazván jako treshold (celkem dost využívám) - nevím možná to tak máš.
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 11 bře 2007, 21:54

V těch detektorech typu Bandido atd. používají "tresh-hold" na způsob regulace hlasitosti - já jsem to zrušil, je to nesmysl, můj detektor buď dává tón nebo je ticho.

Nemusíš natahovat uši, jestli je to zázněj nebo ne, nemusíš kupovat drahý bezdrátový sluchátka, nemusíš platit za dražší detektor se "zesilovačem slabých signálů", můžeš klidně dupat jak slon v listí a nepřeslechneš zázněj.

Jinak RP2 je jenom hrubý nastavení citlivosti.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 03 kvě 2007, 19:31

Tak jsem měl zase chvíli čas a kousek jsem poskládal. Zdrojová část ok - +9,4V, -4,97V, signalizace ok, oscilátor osciluje, ale ta stabilizace amplitudy nestabilizátoruje :? Vyzkoušel jsem všechno možný, zenerky, různý BF245, ale pořád tam mám vysoký napětí. Na zkušební cívce přes 25V š-š. Ještě zkusím laborovat - chyba v zapojení snad není.
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod TXP » 04 kvě 2007, 08:09

Tak jsem si stím chvíli hrál a už to běhá. Problém byl v tom, že oscilátor si osciloval i když jsem vytáhl VT2. Zkoušel jsem všechno možné a nakonec po zvětšení R32 na 1K8 si dal říct. Teď mám napájení oscilátoru 12V akumulátor, D7 - 2x3V9, C29 10nF+47nF, VT2 BF245C (chodí to sním na vyšší amplitudu). Mám asi 20V š-š a chodí to při změně napětí od cca 11V až po 18V (víc jsem nzkoušel :) ). Na změnu RPO1 to skoro vůbec nereaguje.
Obrázek
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 04 kvě 2007, 14:43

Díky za info, skutečně v tom oscilátoru bude hodně záležet na cívce a použitém tranzistoru, takže ta výměna R32 má logiku. A to, že to téměř nereaguje na nastavení RPO1 znamená, že ta stabilizace funguje správně.

Jinak amplituda se kromě náhrady "áčka céčkem" dá ještě ovlivnit velikostí D7. Důležitý (i když ne zas tak moc) je to, aby to při vybití baterky na minimum nevyjelo ze stabilizace.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

PředchozíDalší

Zpět na *** Projekt Sabre Advanced 2006 ***

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron