Sabre Advanced 2006

Zdokonalený IB detektor
http://www.hq-elektronic.eu/menu_sabre.html

Příspěvekod TXP » 06 led 2007, 20:16

Já jsem si říkal co tím zamýšlíš... Jaro už je tady tak honem testovat :!: A nezapomeň se pochlubit s nálezy :lol:
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod Snoopy » 07 led 2007, 02:25

Šmarjááá.... Kdo to má stíhat... Toliko nových konstrukcí a tak málo času... :) ... Ještě nemám hotovo ALL-1 a Baby a už je na světě další špecialitka... Všechna čest... Fakt hromada IO, celkové schéma mít tak na A3ce,..... Vypadá to, že už mám bastl program na rok 2007...
No nevím, kdy s takovóuhle vůbec půjdu hledat... :roll:
Snoopy
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 07 led 2007, 01:41
Bydliště: Beskydy

Příspěvekod ZdenekHQ » 07 led 2007, 13:34

Mám pocit, že první procházka skončí úprkem do dílny a nějakou úpravou.

Každopádně to bude chtít doplnit malej modul, co odliší malý a velký nálezy blízko cívky, protože díky citlivosti už nastává situace, kdy se zahltí vstupní zesilovač a vznikají falešný signály. My, co sbíráme mince, kastróly nepotřebujeme.

Spotřeba je momentálně kolem 70mA, LF-ka mají větší spotřebu, ale lepší parametry. Vzhledem k dnešní ceně aku mě spotřeba moc netrápí, nakonec gelovej aku 12V/700mAh mě osobně vyhovuje a není problém ho nahradit např. Ni-Mh 12V/2100mAh.

Jako konektor k cívce jsem nakonec použil třířadý zlacený CANON-15. Není to optimální řešení,je moc dlouhej, ale drží. Elektronika je v krabičce přes rameno, na klacku je jen cívka a předzesilovač.

Nevím, jak nastavit ten druhej tón, ono by to totiž chtělo, aby závěrečná indikace byla kombinací hlasitostí těchto dvou tónů, ne jenom ticho/tón. Však proto je taky ten modul vyhodnocení na konektorech, aby se dal vyměnit a vylepšit.

Už vím o jedné malé chybičce - nové vršky od piva, dávají signál na hraně cívky, ale pin-point je jednoznačně označí jako šrot.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 07 led 2007, 17:35

Tak jsem vyšel za dům, přiložil detektor k zemi a bylo po hledání. Mokrá brněnská vyvřelina mě dala najevo, že něco nehraje. Takže zpátky domů - chyba byla v ground balance, poslední malá úprava tuto funkci v podstatě vyřadila z provozu. Tak už to bývá...

Narazil jsem však na zásadnější problém - nestabilita detektoru a hlavně, pokud už dal tón, tak pípal i po oddálení od nálezu. Příčína - špatně zapojený země. V návrhu i na deskách v pořádku, ale při zapojování ovládacích prvků jsem je zemnil, kam se dalo a výsledek byl při zisku ss zesilovačů asi 20 000x dost poznat, protože všechny signály jsou vztaženy právě k zemi. Vznikla velmi kuriózní zpětná vazba, závislá i na přiblížení ruky.
Takže přidat pár drátů, emitor tranzistoru, co zesiluje signál pro repro uzemnit extra až na zem aku a po 3 hodinách bádání se dá říct, že je to vyřešený. Už jsem se bál...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 07 led 2007, 18:42

Tak nejsem sám, kdo nemá moc času :cry: Jeden hotovej Baby na stole, druhej rozdělanej Clone PI, Bandido ještě ne úplně vyladěný podle mých představ a na obzoru další zajímavá věc.....

PS: už si rezervuji jeden ks plošnáku (jestli nějakej bude) :wink:
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 07 led 2007, 22:31

Jinak to vypadá celkejm zajímavě, když uprostřed dílny mezi hromadou měřicích přístrojů leží kýbl s pískem jako objekt měření vlivu země...

Celkem zajímavej výsledek je to, že když leží cívka na mokrým písku, tak jí klesne citlivost na minci a ani ji nemusím zakopávat....
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 08 led 2007, 11:40

Mimochodem, včera mě napadla první koncepce digitálu. Pořád jsem přemýšlel, jak to celý zjednodušit, aby tam nemusely být 4 stejný větve plný součástek + komplikovaný vyhodnocení a tak vznikl "virtuální" osmikanál. Asi nebude mít špičkovou citlivost, ale zato by měl umět opravdu na displeji ukázat, co se nachází pod cívkou a hlavně konfigurace bude věc software, což mě vyhovuje víc, než pořád předělávat plošný spoje...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 08 led 2007, 15:55

Takže proběhl druhej test - vypadá to velmi dobře, žádná citlivost na otřesy cívky, houpání kabelu, starej dvacetníček dával signál, jak kdyby tam byl celej hrnec zlata, jenom mladá začala po půl hodině mrznout, i když krásně svítilo sluníčko. Na tuhle chybičku moje elektronika nestačila...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 09 led 2007, 15:25

No dneska jsem si pomohl, škrtl jsem plusem od aku o desku, zmizel jeden měděnej spoj a odešlo asi 6 IO. Sice fungovaly dál, ale zvedla se jim spotřeba a začaly se chovat divně, detektor ztratil citlivost a stabilitu. Proč ty součástky odešly tak divně, to nevím.

Zachránily mě patice a plnej šuplík náhradních součástek a doufám, že to byla poslední pohroma.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod Snoopy » 09 led 2007, 17:48

Smůla...
Mi se stalo něco podobného u BABY, a odnesl to jeden výstup procesoru na živení TX cívky. To je takové "riziko povolání".... Nesmí ale odradit..
Člověkem to chvílí kroutí zlostí, ale v zápětí se v tom opět vrtá... :)
Jinak s tím kýblem to není špatný nápad :idea: ... A já furt lítám před barák...Písek stačí? Nebo je lepší něco hutnějšího???
Snoopy
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: 07 led 2007, 01:41
Bydliště: Beskydy

Příspěvekod ZdenekHQ » 09 led 2007, 20:18

Nejhorší je, že tam mám vždycky 2 pojistky, jenže tohle byla finální kompletace a pojistky tam ještě nebyly, navíc ten + drát stál jak sloup a přesně to na něho sedlo, když jsem tu desku otočil.. Zřejmě to škrtlo o záporný napájení a tím pádem jsem to přepóloval, nic horšího už se mě nemohlo podařit.... No nic, je to opravený (snad)...

Co se týká země, nabral jsem to, co nejvíc cívce vadilo - mokrej písek(brněnská vyvřelina-pískovec) . Hlína byla v pohodě.
Mám to v plastovým kýblu od nějaké stavební hmoty, jenom se musí oddělat kovovej držák. Na osciloskopu je to krásně vidět, zvyšuje to amplitudu zbytkovýho signálu asi o 10-15 procent a stejně tak to snižuje citlivost na mince.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 09 led 2007, 21:24

Snoopy píše:Smůla...
Člověkem to chvílí kroutí zlostí, ale v zápětí se v tom opět vrtá... :)


Se mnou to zlostí nekroutilo, já jsem se lekl. Je to můj první home-made detektor, co opravdu chodí přesně a spolehlivě a já ho takhle připálím. Stabilizátory jsou stavěný zkratuvzdorně,je tam dioda proti přepólování (to se všechno při testech může stát), ale s tímhle jsem nepočítal. Navíc z praxe vím, že takhle poškozený součástky se špatně hledají a navíc se to může projevit až časem. Takže proběhne preventivní výměna všech IO. Normální člověk by z nich postavil 2 jednoduchý detektory :?
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 09 led 2007, 21:40

Co máte z toho. Já jsem si taky odprásknul jeden PIC na detíku. Člověka to nesmírně "povzbudí" do další činnosti. Je třeba oplakat nebožtíka a jede se dál... Kdo nic nedělá nic nezkazí. Tohle pravidlo platí vždy. :D
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 10 led 2007, 19:04

Dneska bylo krásně, sice jsem prd našel, ale pořádně jsem se proběhl po těch našich kopcích.
Celkem mě překvapilo, jak se na jednom metru dokáže změnit mineralizace půdy, ten pin-point je dobrej průzkumník složení země. Možná to nakonec skončí tak, že bude mít dvě přepínatelný fáze, což není problém doplnit.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 13 led 2007, 18:13

Tak už jsem porazil i ten multión, asi 4x jsem to předělával, než jsem pochopil, kudy vlastně vede správná cesta....

Je možnost zapnout 1,2 nebo 3 tóny.

1 tón - to je klasický hledání pouze s nastavením diskriminace

2 tóny - dává vyšší tón podle nastavení NOTCH LEVEL (úroveň) + NOTCH WIDTH (šířka filtru), t.j pro určité kovy (např. Al folie, patrony atd.)

3 tóny - nízký tón pro kovy nastavené diskriminací, vyšší tón pro kovy nastavené NOTCH LEVEL (úroveň) (t.j. opět např. mosaz) a nejvyšší tón pro kovy nastavené NOTCH WIDTH (šířka filtru), t.j. např. zlato, měď a stříbro.

Má to společný nastavení pro ACCEPT (přijmout) a REJECT (zamítnout), takže se dá odfiltrovat např. zlato, když už ho má někdo plný kapsy nebo naopak utáhnout diskriminaci a přidat si pro zpestření hledání alobal nebo vršky od piva :lol:
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

PředchozíDalší

Zpět na *** Projekt Sabre Advanced 2006 ***

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron