JABEL - PI detektor a jeho doplnění o měření vodivosti

Hybridní Diskriminační Modul pro pulsní detektory typu Jabel a další PI detektory
http://www.hq-elektronic.eu/menu_jabel.html

Příspěvekod TXP » 12 dub 2006, 19:49

Zval tady někdo na guláš?
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 19 dub 2006, 15:10

Jojo, guláš se vaří, ale prosím o trpělivost, je toho teď nějak moc...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod Lucky » 23 dub 2006, 18:16

to ZdenekHQ:

...ahoj,jak se daří, když se guláš vaří,jen aby se nepřipálil... :D 8)
Lucky
Uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2006, 14:46

JABEL rozlišení

Příspěvekod JardaKa » 08 kvě 2006, 09:10

Ahoj ZdenekHQ:tak jak to pokračuje??? už jsem dost nakopanej :D pípa to na vše :D Díky Jarda
JardaKa
 

Příspěvekod ZdenekHQ » 10 kvě 2006, 20:13

Hned, jak dodělám pár rozdělaných objednávek a přestěhuju všechny stránky sem, pustíme se do Jabela a měření, modul je už 14 dní hotovej. Jenže času je málo, práce moc a sám jsem na detektor snad 3 týdny nesáhnul...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod JardaKa » 11 kvě 2006, 18:29

:D :D :D Díky
JardaKa
 

mám taky zájem

Příspěvekod misa.horak0 » 28 kvě 2006, 19:33

mám taky zájem o jeden ten modul kdyžtrak dej věět co a jak

*email uložen a smazán
misa.horak0
 

Příspěvekod ZdenekHQ » 29 kvě 2006, 20:52

Jojo, počítám s Tebou. Mimochodem, tady kolem Brna prý rostou bedly jak o život, takže i když člověk najde houby, aspoň má večeři..... :D
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 31 kvě 2006, 14:41

Tak modul rozlišení se tváří, že bude fungovat, poměrně dost má vliv správné tlumení cívky a použitý konektor a kabel, ale to bude popsaný v návodu, myslím, že to bude příčina největších problémů u těch, co nemají osciloskop. Naštěstí to jde "oměřit" i multimetrem.

Jinak, pokud máte u Jabelu bez přítomnosti kovu na výstupu 1 US4A jiný napětí než 0V +- nějaká ta desetina, tak máte něco s cívkou - buď překmity nebo přetlumenou, obojí vás okrade o dosah... Plyne to z časování a správný průběh je tady : http://www.hq-elektronic.eu/forum/viewt ... ?p=170#170 . Neboli česky řečeno, je-li na obou vstupech diferenciálního zesilovače stejný napětí , musí být na výstupu nula. A stejný napětí tam bez přítomnosti kovu je, protože Jabel měří poměrně pozdě a dohání to ziskem zesilovačů.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod Lucky » 31 kvě 2006, 15:53

ZdenekHQ píše:Tak modul rozlišení se tváří, že bude fungovat, poměrně dost má vliv správné tlumení cívky a použitý konektor a kabel, ale to bude popsaný v návodu, myslím, že to bude příčina největších problémů u těch, co nemají osciloskop. Naštěstí to jde "oměřit" i multimetrem.

Jinak, pokud máte u Jabelu bez přítomnosti kovu na výstupu 1 US4A jiný napětí než 0V +- nějaká ta desetina, tak máte něco s cívkou - buď překmity nebo přetlumenou, obojí vás okrade o dosah... Plyne to z časování a správný průběh je tady : http://www.hq-elektronic.eu/forum/viewt ... ?p=170#170 . Neboli česky řečeno, je-li na obou vstupech diferenciálního zesilovače stejný napětí , musí být na výstupu nula. A stejný napětí tam bez přítomnosti kovu je, protože Jabel měří poměrně pozdě a dohání to ziskem zesilovačů.



...zeptám se dál,jak dalece plánuješ toto doplnění, půjde jen o rozlišení železo -neželezo nebo něco určitějšího, a jakou formou to bude signalizovat?...
Lucky
Uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2006, 14:46

Příspěvekod ZdenekHQ » 31 kvě 2006, 16:23

Je tam měřák, ručka je nastavená uprostřed, a pokud se modul "vybalancuje" na železo, tak alobal atd. signalizuje zápornou výchylkou, na železo nereaguje (až na okamžik zahlcení detektoru, o tom bude v návodu) a většinu barvy kladnou výchylkou. Potřebuje to přiblížení cívky na cca 50 procent vzdálenosti, na kterou to detekuje nález, to v praxi není problém.

P.S. Absolutní měření to neumí a nebude umět, bo Jabel na to není stavěnej...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod Lucky » 31 kvě 2006, 16:30

...maximální odpověď... 8)
Lucky
Uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2006, 14:46

Příspěvekod ZdenekHQ » 12 čer 2006, 14:25

Tak dodělávám poslední zbytky návodu, brzo to bude na mých stránkách. Potřebuju, abyste si oměřili Jabely, jaký tam máte napětí na vývodu 1 US-4 .

Jestli naměříte víc jak +-0.5V, tak vyhoďte konektor od cívky, připojte ji natvrdo a změřte to znovu.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 01 srp 2006, 14:16

Tak jsem si zase užil, osadil jsem dva kusy HDM operačním zesilovačem s trošku jinými parametry a celá diskriminace byla v háji. Nicméně všechno už je vyřešeno, první kusy půjdou do světa... 8)

Musím využít toho, že se trošku ochladilo, už bylo na čase !
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod Stano » 01 srp 2006, 21:25

No hurá :D

Mesiac ticho, na fórach tiež nič, ešte že sa ochladilo. :lol:
Už som sa bál že budeme musieť zanechať všetky nádeje! :D
Stano
Uživatel
 
Příspěvky: 1
Registrován: 01 srp 2006, 21:19

PředchozíDalší

Zpět na *** Projekt HDM-1.4 a HDM-UNI ***

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron