JABEL - PI detektor a jeho doplnění o měření vodivosti

Hybridní Diskriminační Modul pro pulsní detektory typu Jabel a další PI detektory
http://www.hq-elektronic.eu/menu_jabel.html

JABEL - PI detektor a jeho doplnění o měření vodivosti

Příspěvekod ZdenekHQ » 13 bře 2006, 19:14

Původní diskuse je tady:

http://www.detektory.wz.cz/forum/viewtopic.php?t=92

Jestli se Luckymu podaří dát dohromady fotky z osciloskopu, tak zkusíme doplnit JABEL o měření vodivosti...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 13 bře 2006, 19:41

Základní princip měření 1
*********************
Dejme tomu, že teď to vzorkuje v čase T-a a T-b . Je potřeba doplnit vzorkování v čase T-c, dále komparátor, který v okamžiku, kdy hodnota T-a dosáhne úrovně x nastavitelné trimrem, uloží hodnotu vzorku T-c, zesílí (protože změny jsou malé, pro alobal nulové, pri stříbro cca 10 procent), a zobrazí na měřák. Měří se tedy v jednom bodě, nikoliv dynamicky, to dost plete...

Základní princip měření 2
*********************
To je zatím tajená novinka, uvidíme...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod Lucky » 14 bře 2006, 08:46

...tak a jelikož jsem říkal,že budu potřebovat lopaticky navést, tak mám softwarový osciloskop 2.51 jak ho nastavit,abych mohl změřit potřebné data?...
Lucky
Uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2006, 14:46

Příspěvekod Lucky » 14 bře 2006, 11:19

...toto je ten program,ale bohužel nevím jak nastavit hodnoty pro měření...

Obrázek
Lucky
Uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2006, 14:46

Příspěvekod ZdenekHQ » 14 bře 2006, 12:35

Já se obávám, že tímhle toho moc nezměříš, jestli používá jen zvukovku, tak rychlejší pulsy než 50ms prostě nepobere, a já potřebuju měřit řádově na desítkách mikrosekund.... Budeš muset sehnat někoho, kdo má analogovej osciloskop...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 14 bře 2006, 12:47

Jinak TRIG - synchronizaci nastavit na vstup, na který budeš mít připojený vývod 3, spouštění synchonizace sestupnou hranou, časovou základnu nastavit tak, abys viděl aspoň jeden celej puls včetně relaxace, a potom to chce lupou na něj najet a zvětšit si ho přes celou obrazovku. Tím se ti roztáhnou i pulsy na vývodech 10 a 11, podle mě budou mít šířku řádově desítky mikrosekund. Jinak po zbylých 99procent doby se nic neděje...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

dotAZ

Příspěvekod rom4n » 16 bře 2006, 09:32

ahoj, do toho PICu se musi natahnout nejaky program nebo to beha tak,jak se koupi??????
rom4n
 

Re: dotAZ

Příspěvekod Lucky » 16 bře 2006, 09:51

rom4n píše:ahoj, do toho PICu se musi natahnout nejaky program nebo to beha tak,jak se koupi??????



už jsem ti odpověděl jinde,nemusí...
Lucky
Uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2006, 14:46

Příspěvekod Lucky » 16 bře 2006, 09:53

to ZdenekHQ:

...mám problém se sehnáním osciloskopu, myslíš si, že kdybych ti poslal hotový jabel,ovšem bez cívky, tu snad máš, že by jsi zjistil co potřebuješ a zaslal mi ho na mé náklady zpět?... :idea:
Lucky
Uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2006, 14:46

Příspěvekod ZdenekHQ » 16 bře 2006, 14:24

To by taky šlo, adresu máš v PM.
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod Lucky » 17 bře 2006, 09:38

ZdenekHQ píše:To by taky šlo, adresu máš v PM.



bomba tak dnes odpoledne to balím a posílám ať se hneme kousek z místa, ahoj...
Lucky
Uživatel
 
Příspěvky: 20
Registrován: 11 led 2006, 14:46

Příspěvekod ZdenekHQ » 27 bře 2006, 11:17

Nafocené průběhy
***************

Obr.1 - Výstup z předzesilovače a primární puls

Obrázek

Obr.2 - Výstup z předzesilovače a vývod 10/US-3 - puls měření

Obrázek

Obr.3 - Výstup z předzesilovače a vývod 11/US-3 - puls reference

Obrázek
Naposledy upravil ZdenekHQ dne 17 kvě 2006, 16:09, celkově upraveno 4
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod ZdenekHQ » 27 bře 2006, 11:25

Nastavení - optimální je nastvit trimrem VR-1 asi -1.5V na výstupu US2. Dále je lepší zvětšit hodnotu odporu R18 na M22 až M47, jinak je regulace P1 moc ostrá a valná část rozsahu potenciometru není využitá, navíc vlivem otřesů při chůzi se může nastavení měnit. Pokud je na výstupu 1/US4a jiné napětí než 0V bez přítomnosti kovu a vyjmutém R18, potom je potřeba ještě upravit dělící poměr R16/R17 tak, aby potenciometr byl při správném nastavení přibližně ve středu stupnice. Doporučuji nějaký masivnější potenciometr s velkým knoflíkem.

Původní schema najdete ZDE

Co se týká měření/rozlišení - absulutní měření vodivosti zřejmě nepůjde dodělat, ale pokusím se vymyslet nějakou verzi REJECTORU, t.j. rozlišení dobrá/špatná vodivost. Pro odlišení železa od ostatních kovů to stačí. Uvidíme.... :roll:
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Příspěvekod TXP » 27 bře 2006, 21:00

Jen ze zvědavosti - jakou máš čsovou základnu u těch průběhů?
Honza
TXP
Uživatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 14 bře 2006, 10:54
Bydliště: Brno

Pro TXP

Příspěvekod ZdenekHQ » 27 bře 2006, 21:05

Časovou základnu mám asi 200us s lupou 10us. T.j. nastavím si 1-2 periody na celou obrazovku a druhou časovou základnou si roztáhnu vybranej úsek...
ZdenekHQ
Site Admin
 
Příspěvky: 691
Registrován: 07 kvě 2005, 14:50
Bydliště: skoro Brno

Další

Zpět na *** Projekt HDM-1.4 a HDM-UNI ***

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron