Všechno o amatérské konstrukci detektoru

Podle schematu nebo na zakázku ?

Re: Všechno o amatérské konstrukci detektoru

Příspěvekod ZdenekHQ » 25 říj 2012, 17:12

To buzení cívky je divný, dneska se používá komplementární dvojice tranzistorů jako proudový booster a seriový buzení LC obdélníkem. Pak je na cívce klidně 200V.

Co se týká toho BD135, dneska low-drop stablíky stojí pár korun, ale já taky pořád používám toto zapojení :
Přílohy
stab.png
stab.png (4.49 KiB) Zobrazeno 22313 krát
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod barthall » 25 říj 2012, 17:57

:D Díky za schémátko, výhoda je, že lze u těhlech obvodů využít i funkce teplotní kompenzace, což má každé slušné měřící zařízení (detektor kovu není v podstatě nic jiného). Ono totiž u téhle konstrukce jsem měl obrovský problém rozchodit stejnosměrné složky za spínači, osciloskopem to moc vidět není, ale i tak se dalo poznat ten obrovský "bordel malých nákmitů" vesměs to šlo z kombinace měnič-stabilizátor napájením. Ještě vyměním ten TX tranzistor je možný, že jsem ho načal při experimentech :idea:
barthall
Uživatel

Příspěvekod barthall » 26 říj 2012, 22:26

Pěkné pojednání o operačních zesilovačích zde, možná se bude taky někdy hodit: :roll: http://www.electronics-diy.com/pdf/Op_A ... eryone.pdf :wink:
barthall
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 29 říj 2012, 11:58

Komparátory s LM339 velmi často kmitají. Pak se to chová tak, že každý detektor je originál. Já se jim snažím vyhnout, jak jen to jde. Někdy to bohužel nejde, protože mají na rozdíl od běžného OZ otevřený kolektor na výstupu. Používám třeba LF347, což se zase nelíbí skalním příznivcům komparátorů, ale svou rychlostí přeběhu mě na 10khz jako komparátor vyhovuje a nekmitá.
ZdenekHQ
Site Admin

Předchozí

Zpět na Amatérská stavba detektoru kovů