Všechno o amatérské konstrukci detektoru

Podle schematu nebo na zakázku ?

Re: Všechno o amatérské konstrukci detektoru

Příspěvekod Strobly » 17 zář 2011, 16:41

Dobrej ja bych potreboval trochu poradit jsem začátečník a s elektronikou nejaké skušenosti mám. Postavil sem si primitivní detektor odkaz: http://pandatron.cz/?130&bezdratovy_hledac_kovu
Vše jsem udělal podle návodu jen jsem na cívku použil průměr drátu jen 0.15mm, myslím že je to dost málo.
Když detík spustím tak ty vlny které bych měl slyšet při přiblížení k nějakému kovu vůbec nejsou slyšet. Nevím čím by to mohlo být, součástky k výrobě sou uplně stejné co tam jsou napsané.
Strobly
Uživatel

Příspěvekod Jerry.M » 18 zář 2011, 17:12

Zaujímave riešenie detektoru, v teréne nepoužitelný. Existuje dosť iných jednoduchých použitelnejších zapojení.
Jerry.M
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 19 zář 2011, 09:21

V prvé řadě je potřeba zjistit, zda a kde oscilátor kmitá, např. osciloskopem.

Do terénu je to opravdu nanic, pouze je to hezká demonstrace principu BFO.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod barthall » 26 zář 2012, 17:44

oscilátor ani nezakmital Strobly nejspíš asi pájel pistolkou :(
barthall
Uživatel

Příspěvekod barthall » 26 zář 2012, 18:43

Něco do mlýna... právě stavím další Tesoro Lobo. Zatím je oživený oscilátor, měnič napětí, a výstupní zesilovač... spínací fetíky dávám až úplně nakonec, vždycky jsem měl na ně smůlu a nafetovaly se z nějakýho nevyditelnýho zkratu do věčných lovišť. Jinak je to použitelný analog a pokud máte k dispozici osciloskop jděte do toho není se čeho obávat...
Naposledy upravil barthall dne 24 říj 2012, 10:21, celkově upraveno 1
barthall
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 01 říj 2012, 19:17

Tak už rovnou pošli i výrobní podklady pro DPS a schema.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod barthall » 14 říj 2012, 20:30

ZdenekHQ píše:Tak už rovnou pošli i výrobní podklady pro DPS a schema.

Výrobní podklady: Narazil jsem na podklady na Geotechu a na ruským MD4U... no ale je tam pár drobných chyb, třeba na osazováku jsou špatně značené vývody tranzistorů, obrácená ledka, pozor na Treshold :) můj poťák se rozsvítil při prvním otočení - je třeba koukat a nevěřit že střed je logiky střed:) Zpětné vazby je třeba brát s rezervou a vesměs to sedí..to schéma a osazovák je splácanina nesedí úplně některé hodnoty, což je logický... rx cx kondíky doporučuju neosazovat a dát je na konektor..až podle cívky jak to vyjde..
V podstatě je to jednoduché k nastavení, když je to bez chyb a nekouří to. Kdyby byly dotazy piště na E-mail........ občas se kouknu a případně odpovím, ale ten čas je sviňa a nemám ho moc... Cívka eliptická DD 20cm vysílací cca 0.25/65z, přijímací 0.22/165z
Budeli zájem, fotky, osciloskop, a další podklady dodám... každopádně kdyby mě to nebavilo, tak bych si 100x radši koupil hotový modul od autora fóra, což doporučuji všem co nejsou ochotni strávit desítky hodin a nakonec to hodit do popelnice ( tím si projde každý) zaplať bohu po létech praxe většinou nakonec resuscitace většinou dopadne.. přeji hodně úspěchů......
Přílohy
a.pdf
(50.76 KiB) 1368 krát
(Sprint-Layout 5.0 - [D__Vysílaee fm,am_lobo_Tesoro lobo final.lay]).pdf
(90.06 KiB) 1311 krát
b.pdf
(9.49 KiB) 1249 krát
barthall
Uživatel

Příspěvekod barthall » 14 říj 2012, 20:36

ZdenekHQ píše:Tak už rovnou pošli i výrobní podklady pro DPS a schema.

a ještě to schéma... verzí je povíce, doporučuji hledat na Google-obrázky---tesoro lobo
Přílohy
Tesoro%20Lobo%20Foma1.jpg
barthall
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 17 říj 2012, 17:35

Mě to maličko připomíná koncept "Někde přidáme, někde ušetříme". Ale proč ne, kdyby to naráz udělal pořádně, přijdou o budoucí business. :D
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod barthall » 22 říj 2012, 10:09

Obětoval jsem celý víkend a výsledek se dostavil, ale stálo to nervy, zahořely na tom tři LM358 a jedna TL082 a 16hodin času. Posílám fotky. Nakonec jeden bonbónek na konci diskriminace už bere jenom zlato nic jiného s krásným dosahem 28cm air na 8g/16 Karátů a rezatý železo jenom lupe. Posílám osciloskopy, Vysílací amplituda je malá tzn. 12V na plnou baterku a zbytkový šum na vstupu zesilovače je necelých 20mV na výstupu jsem docílil 0.5V s čistou amplitudou. Frekvence Tx 17KHz. Bohužel z té 2907 se víc jak 12V nedá dostat, aniž by to bylo stabilní bez dalších úprav. Tx kapacita nakonec 47nF (56Nf čistá amplituda, ale ztráta 0.6V na Tx) s 47Nf se deformace na Rx neprojevý, Rx 8n2. Několik poznatků k výše uvedenému schématu. 555 je třeba cmos, standartní NE555 udělá doplňkovou funkci odpuzovače komárů, velmi slabě píská neustále v repráčku, nevím proč, ale nepodařilo se mi toho s normální 555-kou zbavit. Dále je třeba rezistor 200K na přepínači vyměnit za trimr, mě to vychází na 90K. S 200K to nejede. Vstupní zesilovač bych ve zpětné vazbě nahradil trimrem k nastavení zisku. To samé je třeba udělat na vstupu k diskriminaci, tam je třeba trimr 470K což na plošném spoji je. Dále komparace slabé baterky no to je trošku lajdácké a limit pro slabou baterii je třeba nastavit až na cca7,5V jinak to způsobuje nestabilitu. Malinko pomůže 7808 nahradit 7809, dále je problém pokud už klesne napětí na baterii, začne lehce klesat frekvence a tím pádem se posouvá i nepatrně diskriminace. Přidal jsem i hlasitost (zezadu). Žere to 80-90mA na plnou hlasitost s tónem 250mA (doporučuju dodělat tu regulaci hlasitosti, bez ní to řve na lesy a to nikdo nepotřebuje) Na úplně vybitou baterii se to nakonec celé rozkmitá. Diskriminace, 100K potenciometr je moc, nakonec jsem na něj přidal 47K možná může být i 39K. Ale díky náhodě jsem udělal objev na konci drobnou úpravou diskriminace otočí úplně fázi na začátek kde je zlato a železo, ale tak fikaně, že to bere jenom zlato! Z těch fotek to asi vidět moc nebude, ale na osciloskopů je krásně vidět jak se to celý otočí a ořízne jenom tam co je zlato a rezaté železo jenom lupe (pokud nedochází baterie-posun disc.) Dosahy jsou opravdu standartní spíše lehce podprůměrné v all metal, ale stříbro a zlat, bohužel i fólie mají dosahy lepší než železo v disc. Výsledky airu: All metal: na vše kolem max.27cm se staženým tresholdem a upravenou citlivostí, Diskriminace: Stříbrný 2OKrejcar 28cm, čajová svíčka i s knotem nevyhořelá 32cm(vyhořelá taky 32cm??), železné kladívko 200g 25cm, 1koruna 17cm, měděný 3Krejcar 19cm, cívka mědi cca 0.8kg 28cm, zlatý prsten 16Kar. 8g 28cm, stříbrný jemný řetízek 5-6cm, retízky jsou prostě problém… Nakonec jsem se rozhodl, že to postavím i pro sebe ovšem s pár úpravami začnu v zdrojové části. Je třeba zvolit napájení ne z 8 baterií, ale z deseti, doplnit to 7812 proudově dopovanou Mosem nebo podobně, tak, aby se pokles napětí postupně tolik neprojevoval, lépe vůbec. Při slabé baterii totiž klesne amplituda Tx na 10V a kmitočet o nějakých 300-400Hz, což už může způsobit posun v nastavení diskriminace. Přesně v duchu něco přidáme jinde ubereme… Video funkce k dispozici, jen musím udělat komprimaci, bude-li zájem dodám na mail. Co vás ještě napadá na zlepšení?
bastl2.jpg
bastl2.jpg (75.18 KiB) Zobrazeno 31565 krát
bastlfinal.jpg
bastlfinal.jpg (67.79 KiB) Zobrazeno 31565 krát
civkaDD23cm.jpg
civkaDD23cm.jpg (63.87 KiB) Zobrazeno 31565 krát
barthall
Uživatel

Příspěvekod barthall » 22 říj 2012, 10:17

A ještě osciloskopy ať to nevypadá, že si vymýšlím..
Přílohy
disc2.zip
(276.58 KiB) 1147 krát
discbarvabez zlata a zeleza.zip
(257.65 KiB) 1087 krát
SAM_0254.zip
(216.67 KiB) 1047 krát
barthall
Uživatel

Příspěvekod barthall » 22 říj 2012, 10:17

a poslední tady...
Přílohy
spínače.zip
(246.98 KiB) 1069 krát
barthall
Uživatel

Příspěvekod barthall » 24 říj 2012, 10:19

barthall píše:a poslední tady...

Tak cívka je definitivně zalitá. Pochopitelně malinko ujela, ale kousky feritů pomohli.
Napájení musí být opravdu předěláno, jinak budete mít ke konci ujetou diskriminaci, nakonec jsem tam dal 10 baterií a udělal levnou stabilizaci z toho co bylo doma k dispozici viz. schémátko. Takhle už je to opravdu stabilní po celou dobu životnosti baterek a nikam to výrazně neujíždí, pokud už fakt nepadnou. All metal má dosahy pěkný, s disc. je to slabší, ale průměrné k tomu co je na trhu...
napájení.jpg
napájení.jpg (13.08 KiB) Zobrazeno 31549 krát
barthall
Uživatel

Příspěvekod ZdenekHQ » 24 říj 2012, 14:07

Místo LM317 můžeš dát tranzistor a ušetříš alespoň 2V.
ZdenekHQ
Site Admin

Příspěvekod barthall » 25 říj 2012, 11:46

ZdenekHQ píše:Místo LM317 můžeš dát tranzistor a ušetříš alespoň 2V.

LM317 byla po ruce nejblíž, ale 2V jsou 2V :D Zkusím BD135-tku někde jí mám, na 100mA/14V by taky neměla moc topit :wink: . Ještě jsem přemýšlel, co zkušenosti s komplementárním tranzistorem na Tx místo té 2N2907 třebas BD682 (jak se říká jen tak na šolichačku-bez chlazení na půl plynu s úpravou R3) atp. ? Nakrmí ho 555-ka? Amplitudu by to rozhodně zvedlo. Je mi jasné, že obvody GB a Disc. by se tomu musely přizpůsobit,možná i vstup Rx. Dosahu by větší Tx amplituda určitě prospěla.
S 2907 jsem se dostal na max. 15V, ale kladná půlka vlny na cívce při 15V už je znatelně vykouslá, změna Ctx sice pomůže, ale je to pořád něco za něco.Asi od toho chci víc než na co to bylo navržené.. to bude v tom :mrgreen:

Ještě bych dolnil, že to tiché propískávání do repráčku vyřešila také svatá trojice (47uF tantal,100nF ker.,1nF ker., stabilizátor má totiž asi problém v kombinaci s měničem s Ripple rejection) Těch 220uF je asi chvílema moc. Co si o tom myslíte?
barthall
Uživatel

PředchozíDalší

Zpět na Amatérská stavba detektoru kovů