Obětoval jsem celý víkend a výsledek se dostavil, ale stálo to nervy, zahořely na tom tři LM358 a jedna TL082 a 16hodin času. Posílám fotky. Nakonec jeden bonbónek na konci diskriminace už bere jenom zlato nic jiného s krásným dosahem 28cm air na 8g/16 Karátů a rezatý železo jenom lupe. Posílám osciloskopy, Vysílací amplituda je malá tzn. 12V na plnou baterku a zbytkový šum na vstupu zesilovače je necelých 20mV na výstupu jsem docílil 0.5V s čistou amplitudou. Frekvence Tx 17KHz. Bohužel z té 2907 se víc jak 12V nedá dostat, aniž by to bylo stabilní bez dalších úprav. Tx kapacita nakonec 47nF (56Nf čistá amplituda, ale ztráta 0.6V na Tx) s 47Nf se deformace na Rx neprojevý, Rx 8n2. Několik poznatků k výše uvedenému schématu. 555 je třeba cmos, standartní NE555 udělá doplňkovou funkci odpuzovače komárů, velmi slabě píská neustále v repráčku, nevím proč, ale nepodařilo se mi toho s normální 555-kou zbavit. Dále je třeba rezistor 200K na přepínači vyměnit za trimr, mě to vychází na 90K. S 200K to nejede. Vstupní zesilovač bych ve zpětné vazbě nahradil trimrem k nastavení zisku. To samé je třeba udělat na vstupu k diskriminaci, tam je třeba trimr 470K což na plošném spoji je. Dále komparace slabé baterky no to je trošku lajdácké a limit pro slabou baterii je třeba nastavit až na cca7,5V jinak to způsobuje nestabilitu. Malinko pomůže 7808 nahradit 7809, dále je problém pokud už klesne napětí na baterii, začne lehce klesat frekvence a tím pádem se posouvá i nepatrně diskriminace. Přidal jsem i hlasitost (zezadu). Žere to 80-90mA na plnou hlasitost s tónem 250mA (doporučuju dodělat tu regulaci hlasitosti, bez ní to řve na lesy a to nikdo nepotřebuje) Na úplně vybitou baterii se to nakonec celé rozkmitá. Diskriminace, 100K potenciometr je moc, nakonec jsem na něj přidal 47K možná může být i 39K. Ale díky náhodě jsem udělal objev na konci drobnou úpravou diskriminace otočí úplně fázi na začátek kde je zlato a železo, ale tak fikaně, že to bere jenom zlato! Z těch fotek to asi vidět moc nebude, ale na osciloskopů je krásně vidět jak se to celý otočí a ořízne jenom tam co je zlato a rezaté železo jenom lupe (pokud nedochází baterie-posun disc.) Dosahy jsou opravdu standartní spíše lehce podprůměrné v all metal, ale stříbro a zlat, bohužel i fólie mají dosahy lepší než železo v disc. Výsledky airu: All metal: na vše kolem max.27cm se staženým tresholdem a upravenou citlivostí, Diskriminace: Stříbrný 2OKrejcar 28cm, čajová svíčka i s knotem nevyhořelá 32cm(vyhořelá taky 32cm??), železné kladívko 200g 25cm, 1koruna 17cm, měděný 3Krejcar 19cm, cívka mědi cca 0.8kg 28cm, zlatý prsten 16Kar. 8g 28cm, stříbrný jemný řetízek 5-6cm, retízky jsou prostě problém… Nakonec jsem se rozhodl, že to postavím i pro sebe ovšem s pár úpravami začnu v zdrojové části. Je třeba zvolit napájení ne z 8 baterií, ale z deseti, doplnit to 7812 proudově dopovanou Mosem nebo podobně, tak, aby se pokles napětí postupně tolik neprojevoval, lépe vůbec. Při slabé baterii totiž klesne amplituda Tx na 10V a kmitočet o nějakých 300-400Hz, což už může způsobit posun v nastavení diskriminace. Přesně v duchu něco přidáme jinde ubereme… Video funkce k dispozici, jen musím udělat komprimaci, bude-li zájem dodám na mail. Co vás ještě napadá na zlepšení?

- bastl2.jpg (75.18 KiB) Zobrazeno 31565 krát

- bastlfinal.jpg (67.79 KiB) Zobrazeno 31565 krát

- civkaDD23cm.jpg (63.87 KiB) Zobrazeno 31565 krát